Тръмп моли Иран да му позволи да го бомбардира

Америка демонстрира пълно безсилие пред Техеран, но иска да спаси своето лице

Ген. Амир Хатами обеща да отреагира на британския акт на пиратство

Преди два месеца на 20 юни Иран свали един шпионски дрон на САЩ. Американският президент Тръмп реши да не отговаря с ответни мерки. Белият дом и медиите твърдят, че Тръмп е наредил удар по Иран, но го е отменил в последния момент. Бихме казали, че това най-вероятно е фейк: „Целият сюжет „ударът е заповядан, но Тръмп го отменя и спасява ситуацията“ може да е фалшив... Възможността да се удари като отмъщение за сваления дрон може би никога не е била разглеждана. Алтернативната интерпретация е, че САЩ искат съгласието на Иран за символичен „удар“, нанесен на някое пусто място, за да позволи на Тръмп да си „измие лицето“. Но Иран не се съгласява с този план“.

Британският посланик в САЩ, чиито доклади до Лондон „изтекоха“ в пресата преди дни, е съгласен с това: „Сър Ким Дарок поставя по съмнение неотдавнашното изявление на Тръмп, че е предотвратил ракетен удар по Иран, тъй като това ще доведе до около 150 жертви, заявявайки, че това няма да „издържи на критиката“.

„Най-вероятно той никога не е навлизал подробно в темата и е притеснен за това как тази очевидна промяна в обещанията му в кампанията за 2016 г. ще изглежда през 2020 година“. Или това означава - за следващите президентски избори.

Илайджа Магние съобщи, че Тръмп е поискал от Иран да му даде отговор, но му бе отказано: „Според информация от добре информирани източници, Иран отхвърля предложението на американското разузнаване, направено чрез трета страна, за това на Тръмп да бъде разрешено да бомбардира една, две или три конкретни цели, които трябва да бъдат избрани от Иран, така че и двете страни да могат да се чувстват като победители, а Тръмп да спаси лицето си. Иран категорично отхвърля това предложение и изпраща своя отговор: удар дори и на изоставен пясъчен плаж в Иран ще предизвика изстрелването на ракети по цели на САЩ в Персийския залив“.

Един ирански генерал потвърди мнението на Магние: „Високопоставен ирански генерал съобщи, че Вашингтон по дипломатически канали наскоро се обърнал към Техеран да му позволи да проведе малка операция в иранското въздушно пространство, за да спаси лицето си след свалянето на американският шпионски дрон от Ислямската революционна гвардия“.

Бригаден генерал Голам Реза Джалали, ръководител на Иранската организация за гражданска отбрана, заяви, че Иран с гняв е отхвърлил молбата на САЩ, заявявайки, че ще реагира на всеки акт на агресия. „Ислямска република Иран отговори, че ще разглежда всяка операция за война и ще даде съкрушителен отговор на нея. Можете да започнете войната, но Иран ще я завърши“, казва той в неделя.

Идеята САЩ да молят Иран да му позволи да бомбардира определени цели, без да получи ответен удар, звучи като лудост.

„Уважаеми г-н Рухани, бихте ли ни посочили три цели във вашата страна, които ще ми бъдат позволени да бомбардирам? Това е много спешно, тъй като не трябва да изглеждам жесток спрямо Иран. Скъпи, добре, моля те! Доналд Тръмп“.

Но това е Белият дом на Тръмп и изглежда, че единственото нещо, от което Тръмп се интересува, е неговият собствен рейтинг. Тръмп иска нова ядрена сделка с Иран. Но такава, под която ще е неговия подпис, а не на Обама.

Убивайки съществуващото споразумение, като настоява за новo, Тръмп показва, че няма никаква представа как Иран или всяка друга независима държава ще реагира на такъв натиск. Няма да има никакви преговори, ако Тръмп не се присъедини към споразумението и не отмени санкциите. САЩ изпратиха над 60 дипломатически делегации в Иран, за да преговарят с Иран, но лидерът на ислямската революция отхвърли призивите на Щатите за преговори, а Иран започна да отменя своите задълженията по СВПД.

Администрацията на Тръмп сякаш искрено вярваше, че Иран няма да отреагира на по-строгите санкции срещу него, ако са повишени техническите ограничения на ядрената сделка. Но точно това прави Иран сега. Още през ноември държавният секретар Помпейо изрази мнение, че Иран няма да направи това. На въпроса какво ще направи администрацията, ако иранците подновят ядрената си програма, Помпейо отговори: „Ние сме уверени, че иранците няма да вземат това решение“.

Разбира се, в това нямаше смисъл. Защо Иран трябва да се придържа към сделка, от която няма да получи никакви ползи? Да се приеме желаното за действително няма никакво основание. Официален представител на САЩ, запознат с този проблем, заяви в неделя пред списание POLITICO, че екипът на Тръмп се надява на три неща: 1) Европа да наложи някои санкции на Иран, за да предотврати по-нататъшно нарушение на споразумението, 2) финансовият механизъм, създаден от европейците за оказване на помощ на Иран за получаването на несанкционирани стоки, да е успешен и 3) неотдавнашните военни маневри на САЩ в Близкия изток са достатъчни, за да се сдържа Иран от по-нататъшна военна ескалация.

„По същество ние искаме те да продължат да участват в сделката“, заяви американският официален представител, когато го попитаха защо администрацията на Тръмп иска европейския финансов механизъм, известен като INSTEX, да сработи. Според него САЩ нямат никакво желание да влязат в тотална война с Иран или да видят как той създава ядрени оръжия.

В момента е малко вероятно Европа да наложи санкции срещу Иран за сделката, която Тръмп отмени. Ако това се случи, цялата сделка по СВПД ще бъде отменена. INSTEX е подигравка. Той „позволява“ на Иран бартерна търговия с нещо друго, освен с петрол, както и на замяна на „хуманитарните“ стоки, за които така или иначе няма санкции. Това е по-лошо от програмата „петрол за храна“ от 90-те години, която доведе до сериозни икономически щети за Ирак. Иран не се бои от военната мощ на САЩ. Американските сили в Близкия изток не се сдържат. Самите те са цели. Иран знае, че Тръмп иска да избегне войната.

Лошо обмислената политика на САЩ дава на Иран преимущество в сферата на ескалацията. Както заяви Иран, той може да увеличи ядрените си дейности на всеки 60 дни и ще го направи. Това ще увеличи щетите, нанесени на танкерния флот и на други групи интереси на враговете му в региона на Персийския залив. Тръмп ще бъде подложен на нарастващ натиск. Действията на Иран, като диверсии срещу някои кораби около Фуджейра, вече дават резултати. Търговците, работещи на регионалния пазар, съобщават, че търсенето на корабно гориво във Фуджейра, крайбрежен транспортен център на ОАЕ близо до пролива, е намаляло, тъй като някои танкери стоят надалеч.

Британският посланик посочи, че не очаква промени в обърканата политика на Белия дом към Иран. В един меморандум, изпратен от сър Ким на 22 юни, той говори за „непоследователната, хаотична“ американска политика: „Малко вероятно е американската политика към Иран да стане по-последователна в близко бъдеще. Това е една разделена администрация“.

Но и британската политика към Иран не е по-добра. От една страна, Великобритания е подписала ядреното споразумение с Иран и твърди, че иска да го поддържа. От друга страна, тя следва заповедите на Белия дом и арестува един танкер, транспортиращ ирански петрол, който според британците отива в Сирия. За това Великобритания няма абсолютно никакво правно основание. Дори бившият премиер на Швеция, както и според широко разпространените слухове, и агентът на ЦРУ Карл Билд смята това поведение за твърде грубо: „Бях заинтригуван от законността на ареста от британците на танкер, който се отправя към Сирия с петрол от Иран. Някой говори за санкции на ЕС срещу Сирия, но Иран не е член на ЕС. А ЕС по принцип не налага санкциите си на другите. Това прави САЩ“.

Иранският заместник-министър на външните работи Абас Аракчи нарече британските действия „грабеж“ и каза, че корабът не е насочен към Сирия. Неговата истинска дестинация е „нов южноевропейски купувач“ на ирански петрол, вероятно Италия. Иранският министър на отбраната бригаден генерал Амир Хатами обеща да отреагира на британския акт на пиратство.

Както обикновено, отговорът ще бъде асиметричен и ще се извърши по всяко време и на всяко място, по избор на Иран.

* Billmon е псевдоним на американски блогър, който публикува своите коментари по широк кръг от политически и икономически въпроси в своя блог “Moon of Alabama” (Луната на Алабама).

(Превод за „Труд“ от svpressa.ru - Павел Павлов)

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Мнения