Тръмп: Над 2 млн. американци можеха да загинат от COVID-19, ако не бяхме въвели мерки

Американският президент Доналд Тръмп нарече коронавируса "ужасен бич" за човечеството, който ще доведе до рязко увеличение на смъртните случаи в САЩ в идните дни и седмици.

Часове след като призова американците да спазват мерките за социална дистанция, Тръмп заяви пред журналисти:

"Ще има увеличение на смъртните случаи, а след това те ще намалеят и това ще е добър ден за нас. До 1 юни мисля, че смъртните случаи ще намалеят". "Никой не е по-притеснен от мен за страната", каза още Тръмп.

Смъртните случаи, които експертите в САЩ очакват са около 100 хил. души - 50 пъти повече от сегашният им брой.

Тръмп защити въведените мерки за карантина и каза, че смъртните случаи са можели да достигнат 2,2 млн. ако те не са били своевременно наложени. "Трябваше да направим нещо, за да намалим броя на смъртнтие случаи. Това е много тъжно, вирусът е много жесток". "Ако прекратим ограниченията твърде бързо, той ще се върне", допълни президентът.

"Най-лошото нещо, което можем да направим е да кажем, че сме победили твърде рано", добави още той.

Според Тръмп в САЩ в момента се тестват много повече хора за вируса отколкото в останалата част на света. В страната обаче все пак не се провеждат толкова тестове на глава на населението, колкото в Италия и Южна Корея. "Затова имаме повече случаи", казва той, като имаше предвид факта, че САЩ в момента са на първо място в света по заразени. В страната има над 140 000 болни.

Все пак американският държавен глава подчерта, че процентът смъртни случаи в страната му е само 1,7%, за разалика от повечето други държави, където той е почти три пъти по-висок.

По-рано Тръмп изрази надежда, че скоро ще започне използването на лекарство против малария, което може да се окаже ефективно за лечението на COVID-19. Според информацията то е било дадено на над 1100 пациенти в Ню Йорк, макар още да не е преминало през нормалните клинични тестове, които да установят дали наистина е подходящо за лечението на болестта.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Америка