Тръмп нареди на НАСА да прати хора на Луната до 5 години

Снимка: Twitter, Jim Bridenstine, NASA

Американският президент Доналд Тръмп е дал нареждане на НАСА „с всички необходими средства“ да изпрати хора на Луната в близките пет години, заяви вицепрезидентът на САЩ Майк Пенс на заседание на националния космически съвет на САЩ в Хънствил, Алабама, предава Ройтерс.

Стремежът да се стигне до Луната отразява желанието на президента Доналд Тръмп да подкрепи една смела нова национална цел, тъй като той кандидатства за преизбиране, като същевременно се стреми да се противопостави на потенциалните космически оръжия на Русия и Китай, отбелязва британската агенция.

„Ройтерс“ припомня, че преди това целта на НАСА е била да изпрати астронавти на лунната повърхност до 2028 година, след като първо изпрати станция „Портал“ в орбитата около Луната до 2024 година.

Както се твърди, САЩ, чрез Програмата Аполо, предшественикът на НАСА в усилията да се изпратят хора на естествения спътник на Земята, изпрати шест мисии с хора на Луната между 1969 и 1972 година.

Досега само две други държави са извършили „меки“ кацания на спътника - бившия Съветски съюз и Китай - но те са били с безпилотни апарати.

„Време е за следващия голям скок“, заяви Пенс. „Следващият голям скок е да върнем американски астронавти на луната в рамките на следващите пет години с всички необходими средства и да установим постоянно присъствие на луната, чрез което да подготвим американските астронавти за Марс“.

Администраторът на НАСА Джим Брайдънстайн отговори чрез публикация в „Туитър“: „Предизвикателството е прието. Сега да се захванем за работа“.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Америка