Тръмп нахока Китай в туитър

Доналд Тръмп

Новоизбраният US президент Доналд Тръмп изстреля гневна тирада срещу Китай в туитър, след като китайски държавни медии го нарекоха “неопитен”, тъй като приел телефонен разговор от президентката на Тайван Цай Ингвен. Пекин смята острова за своя размирна провинция, която един ден ще бъде присъединена. От 1978 г. САЩ приемат политиката за “единен Китай”, въпреки че продават оръжия за милиарди долари на Тайпе.

“Пита ли ни Китай, когато казва OK за девалвиране на валутата си (с което затруднява конкурентоспособността на нашите компании), налага големи мита за вноса на нашите продукти (а САЩ не ги облага) или гради масивен военен комплекс в средата на Южнокитайско море”, попита риторично Тръмп в туитър, като добави: “Не мисля”.

Говорител на китайското външно министерство заяви, че няма да коментира тези думи, като посочи, че Пекин ще се фокусира върху политическите действия към страната. Държавната агенция Синхуа не съобщи за постовете на Тръмп, но пък пусна коментар с акцент върху неговите “сензационни твърдения”. В него се посочва, че е “прибързано да се правят песимистични заключения” за намеренията му и се изразява надежда той да устои на “лекомислените призиви за провокативни действия към Китай”.

Вицето Майк Пенс заяви, че спорният телефонен разговор на Тръмп с президентката на Тайван бил “проява на учтивост”, но “Вашингтон пост” писа, че по него се е работело от седмици в екипа на новоизбрания президент.

Междувременно Тръмп съобщи, че е избрал съперника си за президентската номинация на републиканците Бен Карсън за министър на жилищното строителство и градоустройството, като го нарече “брилянтен ум”. Консервативният евангелист е първият афроамериканец, предложен за администрацията му. Междувременно сред имената, спрягани за държавен секретар, се появи Джон Хънтсман, бивш US посланик в Пекин.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Америка