Тръмп обедини Латинска Америка срещу себе си

Президентът на Венецуела, Николас Мадуро, стана нежелан сред своите колеги от Латинска Америка заради курса към диктатура, който пое у дома. Заплахата на американския държавен глава Доналд Тръмп да използва военна сила срещу правителството на Мадуро обаче обедини тези лидери в нова посока: да държат САЩ далеч от делата в своя регион, пише New York Times.

Миналата събота Тръмп заяви, че в отговор на ескалиращата политическа криза във Венецуела той обмисля различни възможности, които включват използването на военна сила: „Ние разполагаме с много опции относно Венецуела, включително възможността за използване на военна сила, ако е необходимо“. Реакциите не закъсняха.

"Възможността за военна интервенция дори не бива да се обмисля", заяви президентът на Колумбия Хуан Мануел Сантос сне следващия ден, по време на визитата на американския вицепрезидент Майк Пенс в региона. "Америка е континент на мира. Тя е земяна мира", подчерта Сантос.

Коментарът му намери отзвук и в други страни. Перу, коята заема една от най-твърдите позиции по отношение на Венецуела, излезе с позиция срещу възможната употреба на сила от страна на САЩ. От Мексико подчертаха, че кризата не бива да бъде решавана с войници, а от Бразилия - че отхвърлянето на насилието е "основа за демократичното съжителство".

Дори правоззащитните организации в самата Венецуела отхвърлиха заплахата на Доналд Тръмп.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Америка