Тръмп обеща „феноменална сделка” с Великобритания (обзор)

Американският президент проведе във вторник заседание с британския премиер Тереза Мей, политически и бизнес лидери.

Скандалът с “Хуавей” няма да повлияе на отношенията

Джонсън и Хънт най-силни кандидати за мястото на Мей

Американският президент Доналд Тръмп обеща на Великобритания “феноменално” търговско споразумение със САЩ, след като страната напусне окончателно Европейския съюз. Това стана по време на съвместна пресконференция с британския премиер Тереза Мей в Лондон, където Тръмп е на тридневна визита. Според американския държавен глава бъдещото търговско споразумение ще има изключителен потенциал - “два до три пъти повече” от това, което двете държави имат като стокообмен в момента.

По време на разговорите си с Тереза Мей Доналд Тръмп е повдигнал и въпроса за сътрудничеството на Великобритания с китайската компания за високи технологии “Хуавей”, като Лондон и Вашингтон са достигнало до съгласие, че този въпрос не може да влияе на отношенията помежду им, особено в областта на обмена на разузнавателна информация.

На въпрос на медиите за избора му на фаворит за следващ министър-председател на Великобритания, Доналд Тръмп подчерта, че двама от кандидатите за приемници на Тереза Мей - бившият и настоящият външни министри Борис Джонсън и Джереми Хънт - са всеки потенциално силни. Медиите на Острова спекулираха през целия ден кой от кандидатите за следващ лидер на партията на консерваторите ще успее да се срещне с Доналд Тръмп по време на визитата. Според информация на телевизия “Скай Нюз” президентът на САЩ е провел 20-минутен телефонен разговор с Джонсън, а в програмата му е планирана среща с министъра на околната среда и също фаворит за премиерския пост, Майкъл Гоув.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа