Тръмп обеща, че Саудитска Арабия ще бъде наказана, ако се окаже виновна за изчезването на журналиста Джамал Хашоги

Доналд Тръмп

Президентът на САЩ Доналд Тръмп допусна, че е възможно Саудитска Арабия да е отговорна за изчезването на журналиста Джамал Хашоги и каза, че ако това се окаже така, страната му ще наложи сурово наказание на кралството. В същото време Тръмп потвърди, че изключва възможността за ограничаване на оръжейните продажби, предадоха Франс прес и Ройтерс.

"Засега (саудитците) отричат (да са замесени) и го отричат енергично. Би ли могло да са те? Да", каза Тръмп в записано в четвъртък и излъчено днес интервю за Си Би Ес.

Ако действително се окаже, че Саудитска Арабия е отговорна, ще има сурово наказание, добави той.

Тръмп заяви, че случаят е особено важен, "защото този човек е бил журналист".

Но на въпрос за обмисляните варианти за реакция президентът на САЩ повтори позицията си, че не подкрепя идеята за ограничаване на продажбите на оръжие на Саудитска Арабия и не е склонен да отмени сключената сделка за продажба на оръжие за 110 милиарда долара на Саудитска Арабия.

"Ще ви дам пример - те поръчват военно оборудване. Всички по света искаха да получат тази поръчка. Искаше я Русия, искаше я Китай, искахме я ние. Ние я получихме, и то изцяло. Ще ви кажа какво не искам да направя. Не искам да навредя на заетостта в Боинг, Локхийд, Рейтиън. Не искам да загубя такава поръчка. Има и други начини за наказание", заяви Тръмп.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят