Тръмп оповестява оттеглянето на САЩ от Транстихоокеанско партньорство

Президентът на САЩ Доналд Тръмп ще подпише в понеделник декрет за прекратяване участието на страната в обширното транстихоокеанско споразумение за свободна търговия, договорено при президента Барак Обама, съобщи CNN.

Това ще е първият ход на новия президент по изпълнение на дадените в предизборната кампания обещания, включително за Транстихоокеанското партньорство (TPP), което той осъди като „убиец на работни места“ и „изнасилване“ на американските интереси.

Споразумението, смятано за противовес на растящото икономическо влияние на Китай, беше обявено от Вашингтон и цели общи търговски правила. Макар да е подписано през 2015 г., то все още не е влязло в сила.

В него участват Австралия, Бруней, Канада, Чили, Япония, Малайзия, Мексико, Нова Зеландия, Перу, Сингапур, САЩ – заедно представляващи 40% от световната търговия.

По отношение на трансатлантическото сътрудничество преди дни генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг увери, че администрацията на новоизбрания президент на САЩ Доналд Тръмп ще се придържа силно към него.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Америка