Тръмп организира за първи път ифтар в Белия дом

Американският президент Доналд Тръмп бе домакин за първи път в Белия дом на традиционна ислямска вечеря - ифтар, по случай края на празничния мюсюлмански месец - Рамазана. Този негов ход изненада мнозина в мюсюлманската общност в САЩ, след като Тръмп пропусна да организира такова събитие миналата година, която бе първата му в Белия дом, предаде Асошиейтед прес.

В словото си пред присъстващите президентът отправи послание за единство към мюсюлманската общност в страна и зад граница.

"Събрали сме се тук, за да почетем една свещена традиция на една от великите световни религии", каза той пред аудиторията, включваща членове на неговия кабинет и посланици на много мюсюлмански страни, включително Саудитска Арабия, Кувейт, Йордания и ОАЕ.

Наблюдатели отбелязаха рязкото му скъсване с враждебния тон, използван от него в предизборната кампания, когато зовеше за "пълно и тотално затваряне" на страната за мюсюлмани, когато сравняваше сирийските бежанци, бягащи от гражданската война, със смъртоносна змия, и когато в интервю за Си Ен Ен заяви: "Мисля, че ислямът мрази всички нас".

Вместо това снощи той говори за "подновените връзки на приятелство и сътрудничество" с "ценени партньори" от Близкия изток и добави, че "ифтарът бележи събирането на семейства и приятели да празнуват с вечно послание за мир, яснота и любов".

Няколко мюсюлмански групи за граждански права обаче организираха "Анти-Тръмп ифтар" в една от градинките край Белия дом, като заявиха, че с яростната си (антиислямска) риторика президентът е допринесъл за засилване на тормоза и дискриминацията срещу американските мюсюлмани.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Америка