Тръмп поздрави Борис Джонсън и предложи "голяма търговска сделка"

Президентът на САЩ Доналд Тръмп поздрави британския премиер Борис Джонсън за победата му на предсрочните избори и заяви, че Великобритания и Съединените щати сега ще могат да сключат голяма търговска сделка след Брекзит, съобщи БТА.

"Тази сделка е с потенциал да бъде много по-голяма и изгодна от всяка сделка, която може да се сключи с ЕС. Поздравления, Борис", написа Тръмп в Туитър.

В същото време, европейските лидери приветстваха факта, че очакваната победа на британските консерватори дава яснота за излизането на Обединеното кралство от ЕС.

"Това е много ясен резултат", каза шведският премиер Стефан Льовен пред репортери в Брюксел след края на първия ден от срещата на върха на ЕС. "Това означава, че сега ще преминем към нашата раздяла. Имаме 11 месеца да договорим сделка (за бъдещите отношения). Времето е много малко", добави той.

Според предварителни данни, оповестени от Би Би Си, консерваторите печелят 43,4 процента от гласовете, което е най-силния резултат за която и да е британска партия от десетилетия.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Америка