Тръмп поиска екзекуция на узбека, който уби 8 души в Ню Йорк

Сайфуло Саипов искал да прегази хора и на Бруклинския мост, пожелал да окачи знаме на "Ислямска държава" в болничната си стая

Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви, че извършителят на нападението в Манхатън, убил осем души, трябва да бъде екзекутиран.

„Терористът от Ню Йорк бе щастлив, искайки да се закачи знаме на „Ислямска държава“ в болничната си стая. Той уби осем души, рани тежко 12. Трябва да се осъди на смърт“, заяви Тръмп в туитър.

saipov-court-sketches-01-ht-jef-171101_4x3_992Сайфуло Саипов се яви пред съд в Ню Йорк в инвалидна количка и с белезници на ръцете и краката. 29-годишният узбек не поиска да бъде освободен под гаранция и ще остане в ареста.

Според прокурорите Саипов е бил „погълнат от омраза и от една изкривена идеология”. Повдигнати са му две обвинения – за оказване на подкрепа на "Ислямска държава" и за причиняване на смъртта на пешеходци, за което може да бъде осъден на смърт.

Съдебното заседание беше отложено заради липса на превод на руски език. Саипов ще се яви отново пред съда на 15 ноември.

Пред разследващите нападателят признал, че е решил да извърши атаката на празника Хелоуин, защото очаквал да има повече хора по улиците. Саипов заявил още, че е „доволен от онова, което е направил”. Казал също, че е планирал да продължи към Бруклинския мост, където да извърши втора атака, като прегази още пешеходци.

Междувременно ФБР обяви, че издирва още един узбек във връзка с атаката, по-късно обаче търсенето му бе прекратено.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Америка