Тръмп поиска край на офанзивата в Сирия (обзор)

Вашингтон обяви наказателни тарифи за Анкара

Санкции са въведени срещу висши министри на Ердоган

Майк Пенс заминава като посредник

Президентът на САЩ Доналд Тръмп е „настоял твърдо“ в телефонен разговор с турския си колега Реджеп Тайип Ердоган Анкара незабавно да прекрати военната си операция в Сирия и да потърси начин за постигане на примирие, предадоха световните агенции.

Това стана ясно от пресконференция във Вашингтон на американския вицепрезидент Майк Пенс, който обяви, че лично заминава за региона, за да посредничи за уреждане на кризата.

Изявлението на Пенс дойде седем дни след началото на операцията „Извор на мира“ в сряда миналата седмица, започнала след телефонен разговор между Тръмп и Ердоган, в който турският президент информирал американския си колега за плановете си за военна кампания срещу дългогодишните съюзници на САЩ в борбата срещу екстремистите от „Ислямска държава“.

Вашингтон обяви също така изтеглянето на 50 свои командоси от района турската офанзива, което мнозина възприеха като сигнал за „карт бланш“ за операцията на Анкара.

Докато Конгресът на САЩ подготвя свои санкции срещу Турция, Белият дом обяви в понеделник президентски указ, с който се увеличават митата за внос на турска стомана и се въвеждат персонални санкции срещу висши министри в правителството на страната.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят