Тръмп представя новата стратегия за национална сигурност на САЩ

В понеделник, 18 декември, държавният глава на САЩ Доналд Тръмп ще представи новата стратегия за национална сигурност на страната, припомня радио Voice of America. Като основна цел в нея ще бъде заложена защитата на световния ред, създаден след Втората световна война, въпреки опитите за разрушаването му от страна на Русия и Китай.

Съветникът по националната сигурност в Белия дом генерал Хърбърт Реймънд Макмастър, наричан за по-кратко Ейч Ар, поясни по-рано, че новата стратегия ще разчита на „мир чрез сила“. Въпреки опасенията, че предизборният лозунг на Доналд Тръмп „Америка на първо място“ ще доведе до дистанциране на САЩ от световната сцена, Макмастър увери, че в новата стратегия е заложено тъкмо обратното. Документът ще докаже, че САЩ са готови да действат с още по-голяма решителност, допълни американският генерал.

Администрацията на Тръмп работи от няколко месеца за разработването на новата стратегия. Окончателният вариант на документа ще бъде базиран върху четири основни принципа: защита на националната сигурност, развитие на американската икономика, увеличаване на военния капацитет и разширяване на влиянието на САЩ.

Макмастър открои Русия като съществена заплаха за САЩ заради т.нар. ново поколение кибернетични атаки, визирайки скандала около предполагаемата намеса на Москва в предизборната кампания от 2016 г.

Съветникът по националната сигурност разкритикува също и Китай заради „икономическа агресия", която демонстрира. По отношение на Иран Макмастър обеща нови мерки, които ще блокират всички опити на Техеран за развитие на ядрено оръжие. В новата национална стратегия ще бъде подчертана и постоянната заплаха от терористични организации, допълва медията.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Америка