Тръмп прикани японски бизнес лидери да увеличат инвестициите си в САЩ

Снимка: Архив

Президентът Доналд Тръмп днес прикани японски бизнес лидери да увеличат инвестициите си в САЩ, в началото на държавното си посещение в Япония, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Визитата цели да изтъкне силните връзки между двете страни в обстановка на напрежения заради търговската война между САЩ и Китай. Токийският небостъргач "Скай Трий" бе осветен в червено, бяло и синьо в чест на Тръмп.

Скоро след пристигането си Тръмп присъства на прием в резиденцията на посланика на САЩ Уилям Хагърти, на който според Белия дом са присъствали водещи ръководители на Тойота, Нисан, Хонда, СофтБанк и Ракутен.

Тръмп е казал на тези бизнес лидери, че никога не е имало по-подходящо време да се инвестира в САЩ и отново се оплака, че политиката на Управлението на федералния резерв пречи на американската икономика да осъществи потенциала си в пълна степен.

В момент, когато се водят преговори по двустранно търговско споразумение между Вашингтон и Токио, Тръмп заяви, че иска в него да се обърне внимание на търговския дисбаланс между двете страни и да се гарантира честност и реципрочност.

"Япония от дълги години има преимущество, но това е окей, може би затова толкова ни харесвате", каза шеговито Тръмп.

Вашингтон обмисля да наложи мита на японския автомобилен износ, който според администрацията на Тръмп е потенциална заплаха за националната сигурност.

САЩ водят скъпоструваща търговска война с Китай, която поражда напрежения с Япония и ЕС, отбелязва Ройтерс.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Америка