Тръмп променя Америка за десетилетия напред

Решенията му преоформят интернет, околната среда и демокрацията

Сега неговите туити са два пъти по-дълги, но наполовина по-добри. Изпратените рано сутрин вести от айфона на Тръмп, често още докато е в леглото, нямат отровна сила, поради ограничението в рамките на 140 знака. Докато се разнасят в интернет, те приковат вниманието и доминират в новините до степен, че никой да не може да им се противопостави.

Навик на Тръмп е да пълни интернет с коментари, свързани с разследването на предполагаемото тайно споразумение с Русия, оказало влияние в последните избори. Най-новото в това е съгласуваната работа на републиканците от Капитолийския хълм да подготвят почвата за уволнението на Робърт Мълър, специален прокурор в руското разследване. Няма никакво значение, че само преди няколко месеца републиканците приветстваха Мълър като непримирим държавен служител. Публикациите на Тръмп потъпкват ежедневно нормите, стоящи в основата на едно демократично общество, с подстрекаването в расизъм и сексизъм. Те отклоняват нашето внимание, пречат ни да виждаме какво точно той прави от бюрото си в Овалния кабинет.

В този смисъл е изкушаващо и честно да оценим първите му 11 месеца в длъжност като провал. Той не успя да изпълни много от предизборните си обещания, от построяването на стената с Мексико до отмяната на реформите на Обама в здравеопазването. И все пак, той нищо ли не направи. Напротив, малко по малко и по начини, които рядко изпълват първите новинарски страници, той направи много, за да оформи начина, по който американците и другите ще живеят в бъдеще в продължение на десетилетия.

Да започнем с решението на Тръмп за премахване на правилата, уреждащи достъпа до интернет, известни като „неутралност на мрежата“. Може това да звучи като една поправка на стереотипа, но тя ще засегне онлайн сферата, обитавана от всички нас. Просто казано, ако досега вашият доставчик на интернет услуги е бил длъжен да третира по еднакъв начин всички уебсайтове, от кварталния блог до големия корпоративен сайт, а достъпа до широколентов интернет да бъде неутрален както към блогъра, така и за сайта Amazon, сега той може да управлява една бърза лента за единия и една бавна лента за другия.

Благодарение на Тръмп, това задължение е вече е узаконено. Сега доставчикът може да предлага преференциален достъп на някои и отказ за други. Големите играчи ще могат да платят допълнително, за да са сигурни, че ще останат в бързата лента, но разходите ще ограничат стартиращите фирми. Те ще бъдат удушени още при раждането си чрез твърде високата такса за бързите ленти.

Онлайна ще бъде все по-концентриран в ръцете на няколко гиганта. Това ще има и пряко политическо измерение. Вземете например блога, поддържан от жителите на Гренфел Тауър, който ги предупреди за идващо бедствие, преди то да се случи. За да са сигурни, че предупрежденията им ще бъдат чути, американските им еквиваленти, сега ще трябва да търсят подслон на една от мегаплатформите, за да публикуват материалите си. Но колко сигурни могат да бъдат те, че тези платформи ще продължават да бъдат домакин и щит за хора като тях? Характерната черта на интернет е той да е достъпен и равнопоставен, но благодарение на Тръмп, сега той ще бъде за богатите корпорации по-равен, отколкото за останалите.

Не по-малко трайно е въздействието, което Тръмп оказва върху висшите етажи на американската съдебна система, особено върху онези съдилища, решаващи критични въпроси за гражданските права и дискриминацията. Подкрепен от републиканския Сенат, Тръмп, бърза да запълни свободните места с крайно десни консервативни съдии, включително и с такива неквалифицирани за тази дейност. Просто гледайте, колко изнервен беше Сената от един кандидат за съдилище, който не успя да отговори на нито един от зададените му основни юридически въпроси. От кандидатите на Тръмп 91% са бели. От тях 81% са мъже, с които съдебната система ще напълни с бели мъже в процент невиждан от 30 години. Това ще върне с десетилетия стабилния напредък в съдилищата. Тръмп знае какво прави, акламирайки тази промяна като „невероятна история, с последици за 40 години“. И той е прав за това. Съдиите се назначават за цял живот. Съдебната власт, направена по изискванията му, ще живее дълго и след като той си отиде.

А актовете му за околната среда, които нямат никаква друга цел освен вандализъм, ерозия на наследството на Обама и обогатяване на корпоративните му приятели. Един от първите актове на Тръмп беше премахването на забраната на минните компании да изхвърлят отпадъците си в реки и потоци. Посочете ми едно добро правило, което администрацията на Тръмп да не е съсипало, независимо дали то защитава китовете от риболовните мрежи или предотвратява сондирането за нефт и газ в девствена Аляска. Оттеглянето на Тръмп от Парижките споразумения за климатичните промени донесе до това всеки ден планетата да става все по-грозна и по-болна.

(С малки съкращения)

Какво става с контрола върху оръжията

А историята с контрола върху оръжията? Където Тръмп и републиканските му поддръжници унищожиха и малкия напредък, който Обама постигна, за да ни опази от попадането на опасните оръжия в опасни ръце. Те дори отхвърлиха ограниченията, които затрудняваха бегълци от закона или хора с психични заболявания да купуват огнестрелни оръжия. Но този развой на нещата не е така вълнуващ, както расистките му брътвежи или разследването на ФБР, приближаващо се до вътрешния му кръг. И това е най-осезаемата част от наследството на Тръмп, която сега се оформя като подарък, но в грешната посока. Най-малкото, което трябва да правим, е да следим за пакостите му.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Коментари