Тръмп: Северна Корея е голям проблем, който трябва да бъде решен

Американският президент Доналд Тръмп окачестви Северна Корея като "голям проблем", който трябва "да бъде решен", съобщават световните агенции. Пред репортери на борда на самолета си на път за Япония той заяви, че по отношение на Северна Корея "в продължение на 25 години е била показвана тотална слабост".

Той посочи, че скоро ще бъде взето решение дали Северна Корея да бъде включена в списъка с държави, подкрепящи тероризма.

След кацането си в Япония, пред военнослужещите във ВВС база „Йокота” край Токио Тръмп определи Страната на изгряващото слънце като „ценен партньор и изключително важен съюзник”. Според агенция „Киодо”, обаче, американският държавен глава през последните седмици е критикувал японските ръководители заради решението им да не свалят прелетелите над територията им севернокорейски ракети.

"Те трябваше да ги свалят. Защо не свалиха ракетите, прелитащи над тяхна територия? Това е страната на самураите, не го разбирам", е казал Тръмп според дипломатически източници, цитирани от агенцията.

Ракетната и ядрена програми на КНДР ще са сред основните теми на азиатската обиколка на американския президент, която се очаква да бъде най-продължителната от времената на Буш-старши насам. Той заяви, че ще говори „като равен с равен” с китайския лидер Си Дзинпин. Ще има ли и среща с руския президент Владимир Путин? „Мисля, че се очаква да се срещнем. Искаме помощта на Путин за Северна Корея”.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Азия