Тръмп се съмнява в оцеляването на Запада

Реч на президента на САЩ във Варшава преди срещата на Г-20 в Хамбург

Европа да влага средства в бъдещето си, Русия да прекрати дестабилизиращата си роля в Украйна, призова американският лидер

Кремъл изрази несъгласие с обвиненията

Бъдещето на западната цивилизация е под въпрос, заяви президентът на САЩ Доналд Тръмп вчера в ключовата си реч пред монумента на загиналите във въстанието от 1944 г. във Варшава, предаде Би Би Си. Американският държавен глава бе на визита в Полша, в рамките на която се включи в среща на върха на инициативата „Три морета”, в която влизат 12 държави от Централна Европа (виж вдясно). Визитата му идва преди началото на срещата на ръководителите на най-големите икономики Г-20 днес в Хамбург.

„Както полският опит ни припомня, защитата на Запада лежи не само върху средствата, но и върху волята на неговия народ да надделее. Фундаменталният въпрос е има ли Западът воля да оцелее”, заяви Тръмп пред тълпа от възторжени поляци.

САЩ подкрепят не на думи, а на дела принципа в НАТО един за всички, всички за един, изтъкна Тръмп. „Европа трябва да покаже, че вярва в бъдещето си като влага пари в обезпечаването му”, каза президентът на САЩ, който за пореден път призова страните от НАТО да увеличат разходите си за отбрана.

„Днес Западът се сблъсква със сили, които се стремят да изпитат нашата воля, да подкопаят нашата увереност и нашите интереси. За да отговорим на новите форми на агресия, сред които пропаганда, финансови престъпления и кибервойна, трябва да адаптираме своя алианс и ефективно да се противопоставяме с нови методи и на всички нови полета на бойните действия”, обяви Тръмп.

Ден преди срещата си с руския лидер Владимир Путин в Хамбург Тръмп настоя в речта си Русия да прекрати „дестабилизиращите си действия в Украйна и на други места”. Той поиска още „Москва да спре подкрепата за враждебни режими като Сирия и Иран”. „Вместо това Русия трябва да се присъедини към общността на отговорните нации в нашата борба с общия враг и в защита на самата цивилизация”, каза Тръмп.

Преди речта си президентът на САЩ разговаря с полския си колега Анджей Дуда на съвместната пресконференция описа Полша като образцов съюзник в изграждането на защита срещу „дестабилизиращото поведение” на Русия. Той похвали силния алианс между Варшава и Вашингтон, който определи като „ключов за сдържането на конфликти”.

В коментар за севернокорейската ракетна заплаха Тръмп заяви, че „САЩ сериозно ще се конфронтират с нея” и заплаши Пхенян със значителни мерки. „Те се държат много, много опасно и нещо трябва да бъде направено”, каза той. Тръмп също заяви в задочно обръщение към сирийския президент Башар Асад, че „нито една страна, която цени човешкия живот, няма да толерира използването на химическо оръжие”.

В бърза реакция на обвиненията на Тръмп говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че Москва не е съгласна с „дестабилизиращата оценка” на действията си. Но Песков отказа да прогнозира дали подобна позиция ще се отрази на днешните преговори между Владимир Путин и Доналд Тръмп.

 

US президентът предложи газ на Централна и Източна Европа

„Никога няма да използваме енергията като средство за принуда“

02_21_maxПрезидентът на САЩ Доналд Тръмп предложи вчера на срещата си с 12 лидери от Източна Европа, включително президентът на България Румен Радев, да внасят US природен газ, като алтернатива на доставките от Русия. „Ако някой от вас се нуждае от енергия, само ни се обадете”, заяви Тръмп във Варшава на срещата по инициативата „Три морета”, включваща държави, разположени между Черно, Адриатическо и Балтийско море.

„САЩ никога няма да използват енергията, като средство за принуда срещу вашите страни. Няма да позволим и на други да го правят. Не искаме да има монопол или монополна ситуация”, подчерта Тръмп. Той не спомена Русия, но посланието му бе ясно за останалите лидери: "Ние сме решени да ви осигурим достъп до алтернативни източници на енергия, така че Полша и нейните съседи да не бъдат държани като заложник от един доставчик”.

Президентът на Полша Анджей Дуда заяви, че основното в инициативата „Три морета” е инфраструктурният коридор „Север-Юг”, предвиждащ свързване на газопреносните мрежи на 12-те страни, както и с полския терминал за втечнен газ на Балтийско море. В Швиноуйшче миналия месец получиха първата US доставка. Дуда изрази увереност, че Полша може да стане хъб за доставка на газ в Централна Европа.

На двустранна среща с президентката на Хърватия Колинда Грабар-Китарович Тръмп подкрепи приключването на терминал за втечнен газ на остров Кърк на Адриатическо море.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа