Тръмп спира финансирането на НАСА за Международната космическа станция

Администрацията на президента Доналд Тръмп възнамерява да прекрати изцяло финансирането на НАСА за Международната космическа станция до 2025 година. Плановете са част от настоящия проект за федералния бюджет, който предстои да бъде огласен на 12 февруари, съобщи в сряда американският интернет портал „Дъ Върдж“, предаде БГНЕС.

По принцип съществува вероятност директивата да бъде редактирана преди официалното обявяване на предложението, но двама души, запознати с въпроса са дали вече потвърждението си, че тя ще бъде част от окончателния вариант на документа.

Без МКС американските астронавти може да бъдат заземени години наред без нито една космическа дестинация, докато НАСА не разработи новите си средства за пътуване в космоса.

Проектът за МКС съществува от близо 2 десетилетия и експлоатацията на станцията струва на НАСА между 3 и 4 млрд. долара годишно, заедно с още 87 млрд. долара държавно субсидиране. Американската космическа агенция обеща да финансира програмата до края на 2024 г., но не и след това.

Закриването на МКС ще бъде грандиозна загуба за търговската космическа индустрия, която в момента разчита основно на нея, за да изпробва нови технологии. Така например, малките сателитни оператори пускат своите сонди от станцията, а безтегловната среда на лабораторията позволява на компаниите да видят дали техният хардуер е готов за пространство. Компанията „Биджлоу Аероспейс“, изграждаща надуваеми пространствени местообитания.

НАСА също използва станцията, за да научи повече за това дали и как продължителният космически полет засяга човешкото тяло - ключова информация, която ще бъде необходима на мнозина, когато продължителното пътуване до Марс стане достъпна реалност за (почти) всеки.

Отвъд всички свои научни и търговски предимства МКС е и крайъгълен камък в международното космическо сътрудничество, тъй като НАСА управлява станцията в партньорство с руската космическа агенция “Роскосмос“ и космонавтите от Канада, Европа и Япония, живеещи там.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа