Тръмп срещу СТО

САЩ се готвят да откажат да финансират организацията

Вноската на американците възлиза на 22,8 милиона долара годишно

САЩ могат да спрат да оказват финансова подкрепа на Световната търговска организация (СТО) и това може да застраши нейната работа, според агенция Bloomberg. Администрацията на американския президент Доналд Тръмп засили натиска върху СТО, като увеличи вероятността да блокира нейния бюджет за 2020-2021 и да прекрати нейната работа през следващата година. По време на заседанието на комисията по бюджета на СТО в Женева на 12 ноември делегатът на САЩ изрази своето безпокойство относно плащанията на организацията към нейния апелативен орган, който според администрацията на Тръмп е надвишил своя мандат.

Тъй като решенията на СТО трябва да се вземат с консенсус между всичките 164 членове, а блокирането на бюджета от САЩ застрашава правилното функциониране на организацията, отговорна за контрола на глобалните търговски правила. До 31 декември членовете на СТО трябва да приемат бюджет за следващите две години. Едностранното прекратяване на финансирането от Вашингтон ще принуди държавите да преосмислят зависимостта си от СТО, когато водят търговски преговори и решават нарастващ брой спорове. В момента САЩ инвестират повече в бюджета на СТО, отколкото всяка друга държава. През 2019 г. вноската на американците възлиза на 22,7 милиона швейцарски франка (около $22,8 млн.). Общият бюджет на СТО през 2019 г., както и в миналото, възлиза на 197,2 млн. франка.

По-рано Тръмп призова света да се откаже изцяло от СТО. Той я обвини, че е позволила на Китай да се превърне в конкурентна икономическа сила през последните две десетилетия, игнорирайки приетите международни правила, а механизмът за разрешаване на споровете на СТО САЩ приемат като препятствие пред суверенните интереси на Америка.

На 22 ноември американската страна планира да направи изявление по „системни проблеми, свързани с компенсациите на членовете на апелативния орган“, на заседание на Съвета за решаване на спорове на СТО.

(Превод: Павел Павлов)

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Мнения