Тръмп ще представи в Пентагона новата американска стратегия за противоракетна отбрана

Доналд Тръмп

Американският президент Доналд Тръмп ще отиде по-късно днес в Пентагона, за да представи дългоочакваната стратегия на неговата администрацията за развитието на американската система за противоракетна отбрана, предадоха световните агенции, като се позоваха за американски представители.

Тръмп ще бъде придружен от вицепрезидента Майк Пенс, съветника по националната сигурност Джон Болтън, и високопоставени представители на министерството на отбраната.

Държавният глава първоначално нареди преглед на стратегията да бъде направен през януари 2017 година - първия му месец на поста, но след това прегледът многократно бе отлаган. Резултатите от този преглед се очакваха от няколко месеца. Това е първото осъвременяване на стратегията за противоракетна отбрана на САЩ от 2010 година, когато такова направи администрацията на предишния президент Барак Обама.

Новата стратегия е предназначена да отговори на заплахи, идващи от новите оръжия на Русия и Китай, а също и от тези на Иран или на Северна Корея, отбелязва Франс прес.

Стратегията се съдържа в документ от 80 страници, който вече бе раздаден на представители на пресата. В него Пентагонът представя бъдещите си проекти с цел защита на САЩ от новите свръхзвукови ракети, разработвани от Китай и Русия. Тези ракети могат да летят с над 5000 километра в час, тоест четири пъти колкото скоростта на звука. След като бъдат изстреляни, е почти невъзможно те да бъдат прехванати, отбелязва Франс прес.

Асошиейтед прес припомня, че едно от новите руски стратегически оръжия, представено от руския президент Владимир Путин, е хиперзвуков боен блок, който се движи 20 пъти по-бързо от скоростта на звука и може да прави резки маневри, за да избегне откриването и прехващането му от противоракетните системи. Руски медии припомнят, че тази оръжейна система се нарича "Авангард".

За да се защитят от тези нови оръжейни системи, САЩ искат да разполагат със способността да следват по-отблизо тяхното движение благодарение на специални сензори в космоса и посредством модернизиране на оборудването, което вече е разгърнато в космоса, се посочва в документа.

Пентагонът освен това ще постави началото на проучване относно разработването на нова система за прехващане в космоса с помощта на дрон от нов тип, който ще бъде въоръжен с ракети и който ще остане в орбита около Земята за постоянно, за да унищожава вражеските свръхзвукови ракети.

Новата стратегия за отбрана цели също така САЩ да бъдат защитени от балистичните ракети на Иран и Северна Корея. За да се предпази от техните ракети, които не са чак толкова модерни като тези на Русия и Китай, заплашващи директно съюзниците на САЩ, по-специално Европа и Япония, Пентагонът ще се придържа към друг тип действия - унищожаването им още при тяхното изстрелване. За тази цел един от разработваните варианти е оборудване с нов тип ракети на новия изтребител Еф-35 по технологията стелт. Благодарение на това ще може например да се унищожава севернокорейска ракета още след изстрелването й в случай на открит конфликт с режима на Пхенян.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Америка