Политици и депутати в подкрепа на медиите

И пресата е на първа линия сега

Медиите в България да бъдат включени в антикризисните мерки на правителството, тъй като са едни от най-засегнатите дружества от кризата с COVID_19, а в същото време са на първа линия. За това призова лидерът на АБВ Румен Петков в специално изявление. “Тези стъпки и действия са задължителни, отчитайки, че сега сме на 116-то място по свобода на словото. Ако искаме през следващата година въобще да фигурираме в тази класация, ние трябва да съхраним медиите, гарантирайки баланса между големи и малки, национални и регионални”, посочи Румен Петков.

“Ситуацията е драматична. Изправени сме пред изпитание, на което обществото не е било подлагано, освен във времената на военни конфликти и катаклизми. Катастрофата в отделни сектори на икономиката ни е видима и разбираема от всички и за всички. Не бива да пропускаме медиите!”, апелира лидерът на АБВ.

“Без медиите няма да разполагаме с цялостната и обективна информация. Без тях няма да можем да видим анализите на едни или други стъпки и действия, без тях няма да може да чуем препоръките, които се отправят към нас. Без тях няма да можем да слушаме развлекателните програми, да виждаме постиженията на българската опера, балет и изкуство. Без тях стоенето ни вкъщи и изпълнението на препоръките ще стане съвсем невъзможно”, аргументира се още Румен Петков. По думите му печатните медии са подложени на два последователни много тежки удара със закриването на разпространителските им вериги, а електронните и интернет медиите са в катастрофално състояние, заедно с печатните, от гледна точка на приходите от реклама.

 

Вежди Рашидов, председател на комисията по култура, пред “Труд”:

Сериозните издания се нуждаят от подкрепа

Пандемията хвърли в изолация и пред сложна дилема за оцеляване почти всички сфери в живота. Лично аз смятам, че медиите и подчертавам неслучайно - сериозните медии, тези, на които обществото разчита да получава ясна и точна информация, и то във време на изпитание като днес, не правят изключение от всички други сфери, които в момента се нуждаят от подкрепа.

В дни, когато този вирус завладя света, ние всички виждаме, как ни завладява постепенно и вируса на фалшивите новини. На мен ми прави впечатление, че фалшивите новини се развиват едва ли не със скоростта на епидемията. Сигурно затова Европейската комисия направи наскоро специален сайт, за да се бори с фалшивите новини. Дълбоко вярвам, че истинската журналистика не само е документалистиката на времето, а е онова средство за информация, което с точните си новини ни помага да се предпазим от опасностите, които ни заобикалят. Нашето съвремие ни хвърли в новите технологии, свидетели сме как внуците и децата ни не водят природосъобразен естествен живот, как допирът на хората, аурата от физическия контакт на общуването изчезва. Мисля си, че онова, което направи така, че децата ни да не са сред природата, а да са в онази пластмасова кутия часове наред, е отмъщението на природата към нас.

Смятам, че медиите преживяват няколко сериозни изпитания. Пред тях се появи и голям проблем с реализацията им. Този вирус нанесе поредния си удар и върху разпространението на печатните медии, защото все по-малко са местата за продажбата им, а хората са в изолация. Смятам, че урокът, който ще получим, е да направим крачка назад, за да осмислим нашия живот и бъдеще и това не би могло да стане без печатните издания. Векове наред човекът естествено се наслаждава на шума на хартията, когато изпивайки сутрешното си кафе попива и информацията, която му е необходима.

Аз вярвам, че правителството отговорно и сериозно ще обсъди и проблема с подпомагането и оцеляването на медиите, за да живеем в един нормален свят.

 

Деница Сачева, социален министър:

Тристранката ще обсъди предложенията

Тристранката ще обсъди помощ за българските медии. Това стана ясно от изявления на социалния министър Деница Сачева. На въпрос дали българските медии ще получат помощ, така както това се прави в Австрия, социалният министър Деница Сачева потвърди, че е получено предложение от Съюза на частните медии и то ще бъде обсъдено на Тристранния съвет за национално сътрудничество. Всички предложения, които сме получили, ще бъдат обсъдени на Тристранката, каза още Деница Сачева.

 

Драгомир Стойнев, БСП:

Важен е отделен пакет за журналисти

Антикризисните мерки, които предлага кабинетът, са твърде противоречиви. Важно е да има разписани правила по сектори и специално за медийния сектор. Необходимо е да се изготви отделен пакет за медиите. Ролята на журналистите е да информират ежедневно обществото, а в ситуация на пандемия е съвсем очаквано хората да търсят непрекъснато информация, както от страната, така и от света. Затова е и важно да има целенасочена подкрепа за журналистите. Медиите ще ни трябват като коректив и след кризата.

 

Искрен Веселинов, ВМРО:

Да се погрижим за нервната система на обществото

Важно е да се създаде такава подкрепа за медиите, защото сривът на икономиката води до голям срив и на рекламния пазар. А знаем, че основните приходи на медиите идват от рекламни постъпления.

Редно е държавата да подкрепи печатните и електронните медии в този труден за всички ни момент, когато журналистите ежедневно следят последните информации за борбата с COVID-19. Медиите са от изключителна важност за обществото ни и ако икономиката е кръвоносната ни система, то медиите са нервната ни такава.

 

Красимир Велчев, ГЕРБ:

Трябва да се помогне на отговорните вестници като „Труд“

Ролята на медиите сега е много важна, защото анонимни сайтове се напълниха с всякакви възможни хора, които не носят никаква отговорност. Докато примерно, вестник “Труд”, има главен редактор, журналисти, редакционно каре - те носят морална отговорност пред това, което поднасят и не се срамуват от това, което пише във вестника. Сега е моментът да помогнем на истинските медии, за да има кой да говори и да казва истината. Трябва да се помогне на сериозните медии, на сериозните издания.

 

Подкрепа

Курц разписа 32 млн. евро за редакции

Австрийското правителство прие пакет на обща стойност 32 милиона евро, с който да помогне на частните медии в условията на кризата с коронавируса. Финансовата дотация за редакциите е била договорена от партньорите в управляващата коалиция - дясната Народна партия на канцлера Себастиан Курц и “Зелените”, и е получила подкрепата на левицата. Против помощта за частни медии е крайнодясната Партия на свободата, съобщи преди дни австрийският вестник “Дер Щандарт”. За печатните издания парите ще се разпределят въз основа на средния седмичен тираж, изчислен на базата на миналата година. За всяка бройка вестник (от осреднения седмичен тираж) ще се полагат по 4 евро дотация. За радио и телевизии са предвидени 15 млн. евро, а 12,1 млн. евро - за печатни всекидневни издания.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Мнения