Туристическа рана за Гърция от Русия след дипломатическия скандал, 10% спад на резервациите като цяло

10% загуби "отчитат" туроператорите по отношение на руските резервации за хотели и други квартири в района на Халкидики след последните развития на гръцко-руските отношения. И това на фона на изявлението на министъра на туризма Елена Кунтура, че целта бе да се увеличи туристическия поток от Русия превишавайки значително броя на туристите от миналата година, който достигна до 900 000 посетители.

Председателят на асоциацията на хотелиерите в Халкидики, Григори Тасиос заяви, че Гърция е вече на минус 10%, а може би и повече, по отношение на руския пазар поради възстановяването на турския пазар след значителното обезценяване на турската лира.

"Стартирането на сезона, така или иначе не бе добро по отношение на руския пазар и ние знаем от март - април за това. Вярваме, че политическата ситуация на може да се отрази на предпочитанията на туристите и гледаме напред", подчерта той.

За разлика от низходящата тенденция на руския пазар, Халкидики отбеляза ръст от 10% тази година в авио пристигания от Германия и Великобритания, докато пристигащите от балканските страни по суша са на трето място.

През месец Юни, според хотелиерите, заетостта на легловата база е била 75 до 80%, докато миналата година е била 90%, като надеждите за остатъка на сезона са да се достигне ръста от 2017 година.

От началото на годината е регистрирана низходяща тенденция спрямо резервациите от Русия, което се дължи на девалвацията, регистрирана в предходния период, на рублата, а от друга страна - на прехода към най-евтиния пазар в Турция. В същото време се подчертава, че тази година отварянето на туристическия пазар за Египет и Тунис пряко засягат Гърция, тъй като те също са евтини и конкурентни държави.

За значително намаляване на отдаваните под наем квартири, говори и Председател на Федерацията за туристическо настаняване в Халкидики Димитрис Хадалис, като посочи, че вече има спад от 10% на наеманите квартири.

"По отношение на резервациите за настаняване като цяло на Балканите ние сме почти стабилни в сравнение с други години, но там, където има неочакван спад, е от Западна Европа и, разбира се, от Русия. Ще бъде престъпление за туризма ако политическата ситуация, влоши нашите отношения и прекъсне връзките ни с Русия, защото според наличната информация средният руски турист харчи от 2 до 3 пъти повече от европейския и 4-5 пъти повече от балканския турист ", казва г-н Хадалис.

По отношение на гръцките посетители г-н Хадалис определи този пазар като "мъртъв", подчертавайки, че очакванията за възстановяване са само за августовския период.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Русия