Туристическите пакети ще поскъпнат 2-3 пъти

ваканция, СПА, масаж

Българинът се стяга за патриотични екскурзии за 3 март

Заплатите ще догонват тези в ЕС

През следващите 10 години в България се очаква удвояване и утрояване на цените на туристическите пакети, каза директорът на Института за анализи и оценки в туризма Румен Драганов. Той обясни, че увеличаването на цените на туристическите услуги заради въвеждането на еврото ще бъде с 2–3%, а поскъпването вследствие на догонване на нивата на заплащането на труда ще бъде около два пъти. Тази година цените на туристическите пакети в България се очаква да нараснат с 11%.

Основна причина е изоставането в цените поради липсата на умения за преговори още от края на 90-те години, когато собствеността в туризма премина в нововъзникнали предприятия, без опит и самочувствие да водят преговори с чуждестранни партньори, смята експертът. В този период в страната навлизат много фирми-посредници - представители на чуждестранни компании, и борбата се е водила за ниска цена, изтъкна Драганов.

Около 220 хил. българи планират туристическо пътуване за 3 март. Много от тях ще изберат патриотичния туризъм под формата на походи по местата, свързани с Освобождението на България, каза Драганов. Около 280 хил. се очаква да пътуват за Великден при роднини и приятели, както и за СПА и ски ваканции. Около 40 хил. българи ще предпочетат за Великден да бъдат в Гърция, Македония, Сърбия и Румъния.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Икономика