Туристически инспекторат ще контролира бранша

Николина Ангелкова

С разрешителни за 3 месеца сезонна работа ще се осигуряват кадри отвън

Създаване на туристически инспекторат към Министерството на туризма е едно от предложенията в предстоящите промени в закона.

Целта е да се засили контролът в отрасъла, както и да стартира процедурата по отнемане на звезди на хотели и ресторанти при нарушения. Това ще даде възможност и за въвеждане на доброволния етикет за качество със специален стикер, който е съгласуван с международните стандарти. Това заяви министърът на туризма Николина Ангелкова при откриване на Деветия туристически форум "България туристическа дестинация за четири сезона", който се провежда в курорта "Св .Св. Константин и Елена" край Варна.

Промените в Закона за туризма касаят статута на националните курорти и изискванията с управлението и стопанисването им, поддръжка на зелените площи и чистота. Работна група ще предложи балансирани текстове за къмпингуването, къде и как да се разполагат каравани, кемпери и палатки, в какъв режим и на каква територия да са, посочи още министър Ангелкова.

Съгласуваната промяна с МТСП от догодина за разрешителни за сезонна работа до 90 дни ще улесни бранша с внос на кадри отвън. Към момента работодатели имат интерес за  наемане на хора от рускоговорящите републики, но имало запитване и за Индия, каза Ангелкова. Една от предстоящите промени в Закона за туризма, които до края на годината трябва да бъдат внесени в МС, касае и обединяването в браншовите организации. Сега съществуват над 300 според искането им за регистрация в министерството. Предлагаме да са 6- на хотелиерите и ресторантьори, на туроператорите, на планинските водачи, ски-учителите и др, каза министърът.

Има от 30% до 40% ръст на записванията от сега за лято 2017 при най-големите туроператори  в сравнение с много успешния отминал сезон, станало ясно от разговорите с техните представители на туристическото изложение в Лондон.

На 28 октомври ще има изнесено заседание на Националния съвет по туризъм в Пловдив за предстоящия зимен и ски- сезон.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Икономика