Туристически център гради Лом по проект със сръбски побратим

Край Дунав ще има рибен фест и огнено шоу

Модерен културен и туристически център ще създаде управата на Лом в порутената сграда на бившия младежки дом край Дунав. Реконструкцията ще бъде извършена с евросредства по съвместен проект на Община Лом и побратимената сръбска община Панталей, Ниш.

Сградата на някогашния младежки дом в крайречния квартал Боруна ще бъде основно ремонтирана и оборудвана с нова техника. Предвижда се създаване на посетителски салон, битов кът, изложбена зала, младежки клуб с аудио-визуална техника, компютри и безплатен интернет, както и информационно-туристически център.

Дворът ще бъде изцяло обновен с беседки, пейки, цветни градини и паркинг. Проектът предвижда още тридневен рибен фест в Лом с концерт и огнено шоу на платформа в Дунав, посещение в Церянската пещера с танцов пърформанс, посветен на бог Дионис и манастира „Св. Йоан“ край Ниш, срещи на представители на туристическите организации в Лом и Ниш, както и издаване на информационни културно-исторически материали на български, сръбски и английски езици.

В община Пантелей ще се ремонтира и път, който води до известната Церянската пещера и манастира „Св. Йоан“. Проектът ще се реализира две години и е на стойност 598 563,14 евро, от които за Община Лом са отделени 369 416.24 евро. „Този проект е особено важен за нас и за приятелите ни от Ниш с това, че ще допринесе за популяризиране на културно-историческото наследство и ще повиши туристическия интерес към двата града.“, каза кметът Пенка Пенкова, която направи първа копка на обекта.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони