Туристи се губят в планините заради изтрита маркировка

Туристическата маркировка в цялата страна има нужда от освежаване и възстановяване, за да не се губят туристите. Това заяви спелеологът доц. д-р Тодор Тодоров – член на УС на Българския туристически съюз (БТС) и председател на ТД „Родопея” – Ягодина.

„В цяла България маркировката е в окаяно състояние, на места липсва такава, има повредени табели или нацяло премахнати, на други места пък по спечелени проекти са поставени такива, които не отговарят на изискванията и по-скоро объркват туристите, вместо да ги ориентират и съвсем основателно туристи реагират и се оплакват когато се изгубят в планината”, каза доц. Тодоров пред "Фокус".

Като пример той посочи европейският маршрут Е8, който тръгва от Юндола, минава през Рила, Родопите, хижа „Орфей”, хижа „Тешел” към Триградските скали. „В част от Е8 възстановихме със студенти от Техническия колеж в Смолян маркировката, защото около километър и половина такава липсваше, а е правена преди 6-7 години, сега беше свалена от дърветата, а след този километър и половина отново продължава. Някои дървета са отрязани от горски работници, а на други места умишлено са свалени и захвърлени, което е престъпление”, допълни Тодоров.

По думите му на места където липсват дървета, за да се ориентират туристите могат да се поставят колове и на тях да се сложат стрелки, които да указват посоката към определеното място.

В новия закон за туризма, който се готви, може да се възложи само БТС да прави маркировките, защото има определени стандарти, които трябва да се спазват, предложи спелеологът.

„Има изисквания, които по стандарт трябва да се спазват, а някои не се съобразяват с тях. Не може два близки маршрута да бъдат с главен червен или главен син цвят, защото туристът ако се обърка с 200-300 метра ще тръгне по друг маршрут. В новия закон това ще бъде отразено”, каза доц. Тодоров.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България