Турнето на Тръмп в Азия: Пищност и блясък, но все още неясна стратегия

Договорите за 300 милиарда са просто писма за намерения

Доналд Тръмп приключи във вторник маратонско турне из Азия, което мина без засечки, но и без съществен пробив, и не разсея мъглата, забулваща стратегията му в тази част от света.

Лидерите от региона се напреварваха кой ще се погрижи най-добре за този американски президент, прочут със склонността си към почести и разкош. „Разпънаха червен килим, какъвто никой не бе виждал досега“, разказа самият Тръмп, възхитен. Голф и гала вечеря в Токио, опера и разходка из Забранения град в Пекин бяха част от „държавното посещение“. В Сеул пък бе вдигнат президентски тост в чест на човека, който „връща вече на Америка нейното величие“.

Отвъд грижливо режисираните снимки обаче остава въпросът за конкретните последици от това дълго пътешествие. По цялото трасе от Токио до Манила, минавайки през Сеул, Пекин и Ханой, 70-годишният президент на САЩ наблягаше върху два приоритета: засилване на натиска в отговор на севернокорейската ядрена заплаха и подобряване на достъпа до азиатските пазари за американските компании.

Равносметката от тези дванадесет дни обаче може да се окаже твърде постна. „Ако сравним нещата преди и след азиатската обиколка на Тръмп, всъщност нищо не се е променило (б. а. по въпроса за Северна Корея)“, посочва за АФП Го Мьон-хюн от Азиатския институт, мозъчен център със седалище в Сеул. Пекин, основният икономически партньор на Пхенян, „не обеща нищо ново... и остава на същите позиции“, обобщава той.

Съзнавайки, че не е издействал грандиозни отстъпки, американският президент се похвали с цял куп договори на обща стойност 300 милиарда долара. Част от тези документи, макар и подписани в зрелищен мизансцен, обаче са просто писма за намерения. И в дългосрочен план изобщо не променят страховития търговски дефицит на Америка.

(Със съкращения, превод БТА)

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Коментари