Туроператори уволняват 90% от персонала си

Местят сървъри в чужбина, приемат плащания само по банков път

Намаляват внесените осигуровки и данъци в хазната

На туроператорите ще им се наложи да съкратят 90% от служителите си и да затворят офиси. Причината е влизането в сила на промените в Наредба Н-18, чиято цел е да изсветли плащанията в брой, част от които сега са в сивата икономика. Но наредбата ще навреди и на легалните фирми, стана ясно от думите на Джемал Лютфи, собственик на туристическа агенция, по време на представяне на Българо-турската търговско-индустриална камара.

На въпрос дали ще премести бизнеса си в Турция, Лютфи отговори, че компаниите обмислят и подобни сценарии. Освен данъчна “емиграция” компаниите в туризма обмислят преместване на сървърите си в чужбина, така че да не им се налага да лицензират софтуера, с който работят. Проверка на “Труд” показва, че към момента като софтуер за управление на продажби (СУПТО) са регистрирани 102 продукта, част от тях на едни и същи компании. Ако до 30 септември туроператорите не лицензират своите системи или не закупят такава, което ще им струва десетки хиляди левове, те ще станат незаконни. “Тогава имаме избор да приемаме само пари по банков път, за които не се иска лицензиране и да се превърнем в своеобразни кол центрове за поръчки вместо в работещ бизнес”, обясни Лютфи. И допълни, че плащанията с банкови карти също се считат за плащания в брой. Като резултат от свиването на бизнеса в хазната ще влязат по-малко данъци и осигуровки, обясниха от бранша.

Чуждите инвеститори у нас се сблъскват и със сложна и скъпа процедура за издаване на работни визи и липса на подходящи терени и условия в малките общини, каза изпълнителният директор на Българо-турската търговско-индустриална камара Венцислав Венков. Посредници искат по 1800 евро на човек за бързо издаване на работна виза, което оскъпява инвестициите, ако трябва да се вкарат у нас 40-50 обучени служители от Турция.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Туризъм