Турската армия навлезе в сирийската провинция Идлиб

Въоръжените сили на Турция съобщиха, че техни части са започнали експедиционна дейност в сирийската провинция Идлиб, в съответствие с постигнатото в Астана споразумение за деескалация, съобщава вестник Daily Sabah.

В изявлението, публикувано на уебсайта на турската армия, се посочва, че военните елементи, които участват в мониторинговите сили, са започнали дислокацията си на 8 октомври. В него се посочва още, че военните са извършили разузнавателни дейности и са установили наблюдателни пунктове, от които да се следи за спазването на сключеното примирие.

Съгласно разпространения текст, целта на зоните за дескалация, гарантирани от Турция, Русия и Иран, е да се увеличи ефективността на режима за прекратяване на огъня, предоставяне на хуманитарна помощ, създаване на подходящи условия за завръщането на разселените лица и подкрепа за създаването на условия за мирно разрешаване на конфликта.

Вчера турският президент Реджеп Ердоган заяви, че неговата страна ще си сътрудничи с бойците от Свободната сирийска армия по гарантирането на сигурността в Идлиб след постигнато споразумение в рамките на преговорите в Астана, на които участват още съюзниците на режима Русия и Иран.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа