Турската армия ще обсади Африн до дни

Турската армия ще обсади сирийския град Африн до няколко дни. Това обяви турския президент Реджеп Тайип Ердоган, месец след началото на военната операция "Маслинова клонка" в Северна Сирия срещу сирийските кюрдски Сили за защита на народа (СЗН) и Партията на демократичния съюз (ПДС), които Анкара смята за терористични организации.

„В близките дни ще наложим обсада в центъра на Африн. По този начин ще бъде блокирана помощта извън града и терористичната организация вече няма да може да сключи сделка с никого“, обясни държавният глава на Турция Реджеп Тайип Ердоган пред депутати в парламента в Анкара.

"Турция успя да попречи на евентуално разполагане на сирийски правителствени сили в северозападния регион на Сирия Африн", каза още Ердоган. , че ще се конфронтира със сирийските правителствени сили, ако те навлязат в района на Африн, за да помогнат на кюрдските Сили за защита на народа (СЗН) да окажат съпротива на турската военна офанзива. Предупреждението бе направено по повод появили се по-рано твърдения за постигнато споразумение между Дамаск и СЗН в тази посока.

Равносметката месец след началото на военната операция изглежда по следния начин: броят на „терористите“, които са „неутрализирани“ в рамките на „Маслинова клонка“ в Северна Сирия е достигнал до 1715. От разпространено изявление на военните стана ясно, че армията на Анкара е „освободила“ един от петте града в района на Африн, пет по-малки населени места, 20 стратегически планини и хълмове и една тренировъчна база на „терористите“.

По данни на Сирийската обсерватория за човешките права (СОЧП) към настоящия момент турската армия се намира само на 17 километра от град Африн.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Близък Изток