Турската общност в Пловдив дава вечеря ифтар на открито край Джумая джамия

За първи път в Пловдив този петък ще бъде дадена вечеря ифтар на откритите площи до Джумая джамия в центъра на града на града под тепетата, съобщи Ахмед Пехливан, председател на джамийското настоятелство и член на консултативния съвет на фондация "Заедно". Очаква се да присъстват кметът Иван Тотев, представители на всички генерални и почетни консулства в Пловдив, на академичните среди, бизнеса и различните етнически общности.

Турската общност в Пловдив дава вечеря ифтар на открито край Джумая джамия

Това е втората отворена вечеря ифтар, давана от турската общност в Пловдив по време на свещения за мюсюлманите месец Рамазан. На 31 май в Имарет джамия се събраха гости от различни етноси и религии, а споделената вечеря бе поредният пример за мирно съжителство и толерантност между всички народности, които от векове живеят заедно в града под тепетата.

Гостите този петък ще имат право да вкусят от ястията на ифтар след 21.05 часа, когато слънцето залезе. Час преди това ще бъде дадено началото на специална дискусионна вечер, на която зам.-главният мюфтия Бирали Бирали ще разкаже за традициите в исляма и местните обичаи по време на религиозните празници. Всеки от присъстващите ще може да задава въпроси и да участва свободно в разговора. Освен представители на мюсюлманските настоятелства от региона са поканени и възрастни хора от различни селища в областта, допълни Ахмед Пехливан.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони