Турската федерация по шах съди проповедник, обявил играта за смъртен грях

Турската федерация по шах (TSF) е подала съдебен иск срещу турския проповедник Ахмет Махмут Юнлю, който обяви играта шах за смъртен грях.

"Това са неоснователни коментари, които засягат хилядите ни играчи и техните семейства във време, когато най-много се нуждаем от единство, мир и философията на шахмата", се казва в изявлението на федерацията.

Преди време във видеообръщение Ахмет Махмут Юнлю, известен като Кюбели Ахмет Ходжа, обяви шахматистите за прокълнати и заяви, че "повечето хора, които играят шах, са лъжци".

"Да се играе шах е по-лошо от хазарта и яденето на свинско. Играчите на шах може да не произнесат своята шахада (декларация за вяра в исляма) на смъртния си одър", допълва проповедникът.

Вестник "Хюриет" припомня, че Юнлю неведнъж е правил изненадващи изказвания. Той нарече "маниакално" успешното спускане на сондата "Филе" на кометата 67Р Чурюмов-Герасименко през 2014 г. Също така неотдавна проповедникът започна спор с колега дали религията позволява оралния секс с тезата, че в исляма няма подобно табу. / БТВ

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят