Турските сили са превзели град Рас ал Айн и са обкръжили Тел Абаяд

Турските въоръжени сили и т. нар. Свободна сирийска армия (ССА) на петия ден от операцията "Извор на мира" в Сирия са установили контрол над град Рас ал Айн и са обкръжили Тел Абаяд, съобщи турският президент Реджеп Тайип Ердоган, цитиран от TACC.

"В хода на операцията "Извор на мира" нашите военни, с подкрепата на Сирийската свободна армия, установиха контрол над Рас ал Айн и околните четири села. Град Тел Абаяд също е обкръжен", подчерта турският лидер. "По време на обстрела на турските градове от сирийска територия 18 цивилни граждани от Турция са загинаха, други 147 бяха ранени."

Според президента над 650 снаряда са били изстреляни към граничните градове на Турция за петте дни от операцията. Освен това Ердоган отчете загуби в редиците на ССА. "По време на операцията бяха убити двама от нашите военни и 16 членове на Сирийската свободна армия", каза той.

Ердоган обясни военното присъствие на Анкара в Сирия с неспособността на сирийското правителство да се противопостави на терористичните елементи.

"Защо сме в Сирия? Защото режимът на сирийския президент Башар Асад не може да противостои на терористите", подчерта той.

Ердоган също критикува Запада заради заплахите, отправени през изминалите дни срещу Анкара заради операцията „Извор на мира“ в съседната република. "Никой не може да принуди Турция да се оттегли с помощта на заплахи", заяви президентът.

В хода на военната операция в Сирия Турция възнамерява да създаде зона за сигурност на дълбочина 30-35 км от границите си.

"Операция "Извор на мира "продължава успешно. С нейна помощ възнамеряваме да създадем зона за сигурност с дълбочина 30-35 километра. До момента по време на боевете са неутрализирани 490 терористи", подчерта турският лидер.

Ердоган каза още, че така наречената Сирийска свободна армия (ССА), която в Анкара започна да се нарича "Сирийска национална армия" от началото на операцията, "показва сериозен успех". "Терористичните организации не са в състояние да им се противопоставят. Те контролират територията в близост до Тел Абаяд с площ от 109 квадратни километра", добави той.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят