Турският енергиен министър: Китай ще реализира проекта за строителство на трета АЕЦ в Тракия

Китай ще реализира проекта за строителство на трета АЕЦ в Северозападна Турция, заяви днес турският министър на енергетиката и природните ресурси Фатих Дьонмез, цитиран от ТАСС.

След изграждането на атомните електроцентрали в Аккую (окръг Мерсин, край Средиземно море) и в Синоп (на азиатския бряг на Черно море) ще започнем с реализацията на третия ни проект в Източна Тракия. Ще изградим АЕЦ-а заедно с Китай, посочи Дьонмез.

Турският външен министър Мевлют Чавушоглу обсъди през юни възможността Китай да строи третата АЕЦ в Турция по време на посещението му в Пекин. Въпросът е бил обсъден и по време на срещата на президента Реджеп Тайип Ердоган с китайския президент Си Цзинпин в Йоханесбург (в рамките на срещата на върха на БРИКС), посочва ТАСС.

За трета атомна електроцентрала в страната в района на Тракия говори наскоро предишният турски министър на енергетиката и природните ресурси Берат Албайрак. През 2015 г. неговият предшественик на държавния пост също допусна възможността за нова централа на около 10 км от България. Тогава в страната имаше вълна от протести срещу новия проект за ядрена централа.

 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа