Турският лекарски съюз: Правителството крие реалните данни за смъртността от Ковид-19

Турският лекарски съюз поставя под въпрос докладите на здравното министерство за смъртността от Ковид-19 в страната, пише в. "Биргюн", предаде БТА.

Според лекарския съюз министерството на здравеопазването не използва в докладите си препоръчаните от Световната здравна организация международни кодове, а това положение води до прикриване на смъртни случаи.

"Биргюн" отбелязва, че нарастват съмненията във връзка с огласяваните данни за Турция. Турският лекарски съюз също смята, че данните, които оповестява здравният министър Фахреттин Коджа не отразяват в пълна степен фактите, пише вестникът.

В докладите си за смъртните случаи в резултат на Ковид-19 здравното министерство не използва международните кодове, препоръчани от СЗО. В страна, където броят на потвърдените случаи на коронавирус расте, прави впечатление, че смъртните случаи не нарастват паралелно в графиките на огласяваните доклади, изтъкват от лекарския съюз.

Световната здравна организация препоръчва смъртните случаи от коронавирусната пандемия да бъдат записвани с два различни кода при случаите, когато има лабораторно потвърждение с писиар тест за наличие на коронавирус, и в случаите, когато това не е потвърдено чрез тестуване.

В Турция в първия случай като причина за настъпване на смъртта се посочва Ковид-19, а във втория - грипна инфекция.

Турските лекари приканват здравното министерство незабавно да въведе международните кодове на СЗО за Ковид-19 и да преразгледа смъртните случаи след февруари съобразно новата методология

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа