Турският президент Ердоган обвини лидерите на ЕС в „кръстоносен поход” срещу страната му

Турският президент Реджеп Ердоган обвини лидерите на Европейския съюз (ЕС) в „кръстоносен поход” срещу страната му по време на масов митинг в подкрепа на предстоящия референдум в южната ни съседка, предаде БТВ.

Срещата с папа Франциск се състоя на 24 март, ден преди 60-ия рожден на ЕС. Главата на католическата църква призова лидерите на страните членки обмислят бъдещето на съюза.

„Срещата между европейските лидери и папа Франциск във Ватикана миналата седмица е доказателство, че най-важният съюз на Европа е „съюз на кръстоносци”, каза Ердоган. По думите му именно това е причината ЕС да избягва приемането на Турция.

„Всички лидери на ЕС отидоха във Ватикана и подчинени слушаха папата. Сега разбирате ли защо не приемат Турция в ЕС вече 54 години? Отговорът е ясен, това е съюз на кръстоносци, но на 16 април ще оценим и това”, допълни още Ердоган пред огромното множество свои поддръжници.

По време на речта си Ердоган няколко пъти цитираше Корана и беше прекъсван от възторжените възгласи на публиката.

„Вие често казвате „Европа, чуйте гласовете ни”. Аз казвам „Европа, елате и вижте Анкара”, каза той.

Турският президент заяви от трибуната, че ЕС се провежда кампания, която да убеди гласоподавателите да гласуват с „не” на предстоящия референдум. „С Божията воля, готови ли сте да дадете необходимия отговор на европейските лидери?”, попита Ердоган множеството.

Напрежението между ЕС и южната ни съседка се засили след няколко опита на турски политици да агитират на територията на европейски държави за предстоящия референдум.

Това не е първият път, в който висш турски политик прави религиозна препратка към отношенията между ЕС и страната. През март турският външен министър Мевлют Чавушоглу отправи заплаха, че „Европа ще се превърна в арена на сраженията от свещени войни” след изборите в Холандия.

https://twitter.com/RT_Erdogan/status/848612507262611456

 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа