Турският премиер Йълдъръм: Сложихме край на тероризма и Югоизтокът се успокои

Бинали Йълдъръм

Сложихме край на тероризма и Югоизтокът се успокои, заяви турският премиер Бинали Йълдъръм, цитиран от в. "Сабах".

Йълдъръм говори пред журналист от изданието след предизборните митинги в югоизточните окръзи Сиирт и Шърнак, населени с преобладаващо кюрдско население.

В Югоизточна Турция са активни бунтовниците от терористичната организация Кюрдска работническа партия (ПКК).

Народът е доволен от борбата ни срещу тероризма. Народът е по-спокоен. За подобряването на ситуацията в региона допринесоха и трансграничните операции на турската армия "Ефратски щит" и "Маслинова клонка" (в Северна Сирия), каза премиерът.

По време на митингите хората често скандираха "Проклета да е ПКК!". Преди в региона често имаше натиск от терористичната организация ПКК върху народа, сега няма подобно нещо, добави Йълдъръм.

Той посочи още, че местното население вече вижда ползите от инвестициите на правителството в региона.

Изграждаме нови жилища на мястото на разрушените в рамките на борбата срещу терористите от ПКК. Също така ще продължаваме сериозно да инвестираме в Източен и Югоизточен Анадол. Народът вижда и оценява това, посочи премиерът.

След президентските и парламентарни избори на 24 юни в Турция се предвижда премахване на премиерския пост, но Йълдъръм е включен в списъка с кандидатите за депутати на управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР).

Същевременно в. "Хюриет" цитира кандидата за президент на водещата опозиционна сила в Турция - Народнорепубликанската партия - Мухаррем Индже, който заяви, че трябва да бъде сложен край на режима на извънредно положение в Турция, за да бъдат привлечени отново чуждестранни инвеститори в страната.

Индже говори вчера на предизборен митинг в централния турски окръг Къръккале.

Той изтъкна, че прекратяването на извънредното положение ще помогне за укрепването на турската лира спрямо долара и еврото.

Ако преизберете (президента) Ердоган, американският долар ще започне да се разменя за десет лири, каза кандидатът на кемалистката партия.

Другите страни не се доверяват на Турция, поради което не инвестират в нашата страна, посочи Индже.

Той също така обеща увеличаване на минималната работна заплата до 2200 турски лири (493 долара), пише "Хюриет".

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа