Турски журналисти гостуваха на шуменския кмет

Питат от инвестициите до заплатите у нас

Журналисти от Одрин, Чорлу и Текирдаг гостуваха на кмета на Шумен Любомир Христов. Медийната визита в четвъртък e по проект, който се реализира от Генералното консулство на България в Одрин и Дирекцията по информация и печат към президента на Република Турция.

Градоначалникът на Шумен разказа пред медиите за историческите забележителности на региона, където е създадена българската държава. Сега целта е икономическо развитие на Шумен и превръщането му и в икономически център на Североизтока. Амбицията е на път да се реализира след като в Индустриалния парк на града има над 17 инвеститори от 5 националности, а бизнесът трудно намира работна ръка.

Турските медии питаха градоначалника как помага на външните инвеститори, искаха да разберат как той вижда Турция от България и дали е за присъдединяването й към ЕС. Журналистите се интересуваха кой е най-големият проблем на общината, а градоначалникът призна, че заради ниските заплати на държавните служители трудно задържа експерти в кмеството. В държавния бюджет за идната година обаче, се очаква да бъдат заложени средства за увеличение, което може да реши този проблем на местните власти. В момента кметската заплата е 1400 евро, а на чиновниците 400 евро, каза градоначалника.

Христов обясни пред турските медии, че в града се полагат грижи за османските културни паметници, а тази година ще бъдат ремонтирани две чешми и ще бъде облагороден района около стара часовникова кула. За това е поел ангажимент собственикът на фирма "Алкомет"АД Фикрет Индже. Шумен предлага на бизнеса си да осиновява културни паметници и да се грижи за тях.

Въпрос на турските медии за професията на градоначалника го върна в годините, когато е оглавявал звеното за Борба с организираната престъпност и по това време е спасил от изнасяне коран, оценен за $1 млн. Сега антиката е в шуменския музей.

Андон Андонов от Генералното консулство в Одрин благодари на градоначалника за топлото посрещане. В края на септември журналисти от Шумен и Разград също посетиха Турция в рамките на проекта. Обменът се осъществява с финансовата подкрепа на Българо-турската търговско-индустриална камара.

В Шуменско групата посети Хитрино, където е паметника на легендарния борец Коджа Юсуф, стигна и до родното му село Черна. Гостите разгледаха Томбул джамия, Паметника "Създатели на българската държава" и Двора на крилицата.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България