Турски опозиционер обвинява властите в Анкара в дискриминация на депутат от ДПС

Лидерът на основната опозиционна Народнорепубликанска партия в Турция Кемал Кълъчдароглу критикува турските власти, че не разрешават на депутата от ДПС Ердинч Хайрула да провежда агитация в страната.

В реч пред парламентарната Кълъчдароглу каза, че властите прилагат същия метод, както Германия, която не разрешава на турски представители да провеждат агитация сред турските граждани на нейна територия.

Кълъчдароглу показа пред камерите копие на документ, с който турските власти са забранили на Хайрула да влезе в Турция за срещи с избирателите в страната, предаде БТВ.

„Турските власти прилагат двоен аршин", заяви той и допълни: "Критикуват Германия, че не им разрешава да я посетят за референдума. Но по същия начин постъпват и с български депутати от турски произход, когато искат да посетят Турция за срещи със симпатизантите си български избиратели и да агитират сред тях. Защо? Защото не искат да гласуват срещу тях, защото се подкрепят и от нашата партия. А на функционерите на други турски партии в България разрешават свободно да идват в Турция и да агитират сред своите избиратели, защото се подкрепят от управляващата партия, което е проява на дискриминация спрямо българските граждани от турски произход“.

В последните дни германските власти анулират срещи на турски политици с избиратели в Германия заради притеснения за безопасността. Това доведе до криза в отношенията между Берлин и Анкара.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа