"Турски поток" транспортира първия газ до Турция през 2019 г.

Снимка: Архив

Газопроводът "Турски поток", който ще пренася 15,75 милиарда куб.м руски природен газ до Турция годишно, ще започне да функционира през 2019 г., съобщи "Дейли сабах".

В ход са преговорите за маршрута на втора тръба, която да пренася газ към Европа.

Говорителят на "Турски поток" Сандер Ван Ростелар обясни, че различни компании работят по различни участъци от газопровода и подчерта, че Газпром е единственият инвеститор в морския участък.

На публична дискусия с участието на редица представители на "Турски поток" бе съобщено, че с напредването на кораба "Пайъниъринг спирит", който полага по четири километра тръби на ден по проекта за газопровода, руският природен газ може да потече към Турция през 2019 г.

Вече са положени около 224 километра на една от тръбите под морето, доближавайки границата на руско-турската изключителна икономическа зона. Около 207 километра от другата тръба също са завършени. Тази тръба също се очаква да достигне изключителната икономическа зона до следващата седмица. Тръбите, използвани за проекта, са от неръждаема стомана и с дебелина четири сантиметра.

"Турски поток", чийто общ капацитет е от 31,5 милиарда куб.м. газ, ще може да покрива нуждите от природен газ на 15 милиона домакинства. След като бъде завършен, тръбопроводът ще транспортира втечнен природен газ, еквивалентен на 370 танкера, посочва "Дейли сабах".

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа