Турски Ф-16 подгонили Ципрас

Алексис Ципрас говори на остров Агатониси, където бе за отбелязването на Деня на независимостта - национален празник на Гърция, който се чества на годишнината от въстанието срещу османското владичество.

Принудили хеликоптера му да се сниши

Турски изтребители Ф-16 прехванали хеликоптера на гръцкия премиер Алексис Ципрас, с който той пътувал за честване на годишнината от въстанието от 1821 г. срещу османското владичество, предаде Ройтерс.

За случката разказа самият Ципрас в речта си на остров Агатониси, на няколко километра от средиземноморския бряг на Турция.

“(Изтребителите) принудиха хеликоптера, в който бях, да слезе на по-ниска височина и да маневрира, докато гръцки изтребители прехванат нарушителите на нашето въздушно пространство”, каза Ципрас. И допълни: “Посланието, което искам да отправя, е че подобни глупави акции нямат смисъл, напразно изразходваха гориво. Винаги ще бъдем тук, за да защитаваме националния си интегритет”.

Гръцки военен източник посочи, че гръцките Ф-16 са прехванали турските изтребители на около 6 км от вертолета на Ципрас.

Турските сили за сигурност пък обясниха, че техните Ф-16 са били на рутинна мисия и отрекоха да са прехващали хеликоптера на гръцкия премиер.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа