Турски спецчасти и оглавяваната от САЩ международна коалиция започнаха военна операция в Сирия

Турски специални части, подкрепени от военни самолети на предвожданата от Съединените щати коалиция, са започнали съвместна операция срещу терористичната групировка "Ислямска държава" на територията в Северна Сирия, предаде БНР.

Целта е да се разчисти турско-сирийската граница от бойци на групировката "Ислямска държава", както и повишаване на сигурността, а също и предотвратяване на нови вълни от мигранти и предоставяне на помощ за цивилното население, съобщава Анадолската агенция.

На територията на окупирания от терористите град Джараблус, намиращ се на границата между Сирия и Турция, към 1 часа през нощта турските сили са произвели силен артилерийски обстрел по 63 цели срещу позиции на ИДИЛ като ответен удар. Обстрелът през границата е бил прекратен малко преди 6 часа сутринта, като са били произведени над 220 изстрела. Малко след това е бил даден ход и на първите въздушни удари в района на сирийския граничен град. До границата със Сирия са се приближили и турски танкове, които не са я прекосили, но са произвели изстрели по предварително набелязани цели там.

По-рано Си Ен Ен-Тюрк съобщи, че турски танкове са навлезли в Сирия, но после уточни, че са останали на турска територия, посочва Ройтерс. Телевизията излъчи кадри на маневри на няколко танка по границата.

Базирани на територията на Сирия представители на групировката "Ислямска държава"  са обстрелвали с минохвъргачка празно поле, намиращо се на турска територия в близост до град Каркамис. Предприетите от страна на терористите действия ясно идват в отговор на военната операция.

При ударите няма пострадали от жителите на град Каркамис, разположен на 1 км непосредствено до град Джараблус, които са били предупредени по-рано да се евакуират.

Сирийските сили не са пряко ангажирани в граничните действия в Джараблус, въпреки че правителството постепенно губи територии на север в продължилата над 5 години гражданска война.

Турция се закани още в понеделник да разчисти напълно граничните си райони от бойци на "Ислямска държава", след като вероятно свързан с групировката атентатор самоубиец отне живота на 54 души в югоизточния град Газиантеп.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят