Турски съд прати в затвора учителка с 6-месено бебе

Учителката и майка на 6-месечно бебе беше осъдена от турски съд на една година и три месеца затвор заради неин призив „да не умират децата” в обаждане по телефона по време на телевизионно предаване, пише вестник „Джумхуриет”.

Позицията на Айше Челик е оценена от магистратите като „антивоенна пропаганда и заемане на страната на терористична организация”. Заради бебето й изпълнението на присъдата е отложено с 6 месеца. Вчера съдът отхвърли нейната молба това отлагане да продължи още 10 дни. Към 18.00 часа осъдената учителка влезе с 6-месечната си дъщеря Деран в затвор от закрит тип в Диарбекир.

Адвокатът на учителката заяви, че по случая е сезиран и Конституционния съд, но все още няма становище. От своя страна депутатът от легалната кюрдска Демократическа партия на народите (ДПН) Зия Пир посочи, че в Диарбекир и общо в Югоизточен Анадол положението е много повече от извънредно. По думите му става въпрос за класическо военно положение и тормоз. При това – само два месеца преди насрочените на 24 юни предсрочни общи избори, посочва още „Джумхуриет”.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа