Турция вика на разпит наши бивши граничари

Почетният гражданин на Бургас Михаил Цонков и неговите бивши колеги-гранични полицаи, са получили ново искане на турската държава да се явят пред тамошния съд. В петък те пристигнаха в съдебната палата в Бургас, където намясто се запознаха с искането. То е по повод отдавна прекратеното в България дело за инцидента при който турски бракониер загина през 2008 година. Според искането, на 16 юли Цонков отново ще трябва да дава обяснения за събитията от април 2008 г. Изслушването е по настояване на Тежкия наказателен съд в Къркларели.

„Не знаем за какво ни викат. Доколкото разбирам след месец трябва да дадем обяснения. Не искаме да ходим в Турция, надяваме се, че българската държава ще ни подкрепи”, каза пред журналисти Михаил Цонков.

На 17 април 2008 година граничен патрул засича в наши териториални води турска гемия. Рибарите в нея не се подчиняват на сигналите и не спират. Униформените се качват на лодката, но срещат яростна съпротива, при което започва престрелка и един от рибарите е убит. При проведените по-късно следствени действия става ясно, че оръжието, с което е убит бракониерът, е на Михаил Цонков. Военният съд го оправдава.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България