Турция втора по износ на сериали в света

Най-гледан по света е "Великолепният век".

Според Forbes, след САЩ, Турция е втората по износ на сериали страна в света. Към днешна дата южната ни съседка е продала 150 телевизионни поредици в 146 страни в Европа, Близкия Изток, Централна Азия, Африка, Северна и Южна Америка. Така турски сериали са гледали около 700 милиона зрители от Русия до Китай, и от Корея до Латинска Америка.

Поредицата „Великолепният век“ се превърна в най-гледания турски проект в историята на производството на турски сериали. Поредицата вече е приковала вниманието на над 500 милиона зрители в 70 страни.

Миналата година Турция продаде свои телевизионни сериали за над 500 милиона долара. Най-печелившите проекти за миналата 2018 година са: " Черни пари и любов", "Север - Юг", "Перла","Карадай", Безценно време", "Огледален свят", "Пепел от рози", "Забранена любов", "Езел", "Възродения Ертугрул" и "Черна любов".

Турските телевизионни сериали са най-популярни в Чили, Мексико и Аржентина. Първият турски сериал, който се продава с успех в чужбина, е „Забранена любов“ на канала TRT1 от 1975 г. Франция го купува който през 1981 г. на Франция. През 1999-а сериалът "Диво сърце" е продаден в Казахстан, а през 2008 г. турските продукции започват да превземат и Близкия изток. Излезлият през 2005 г., сериал "Перла" с участието на Сонгюл Йоден и Къванч Татлъту беше гледан от 85 милиона зрители в арабските страни.

Поредицата "1001 нощи" с Бергюзар Корел и Халит Ергенч се превърна в международна сензация. Проектът имаше високи рейтинги във всички 80 страни, в които се излъчваше. Следващата поредица с Халит Ергенч - "Великолепният век", завладя света, като беше показан дори в Япония и достигна половин милиард зрители.

Въпреки забраната за излъчване в Саудитска Арабия и Египет, сериалът продължава да се гледа през интернет. Това е най-популярната поредица в Йордания, Ирак, Катар, Мароко, Тунис и Алжир, като заема първо място в рейтингите на Азербайджан, Туркменистан, Казахстан, Киргизстан и Узбекистан, както и Албания, Полша, Сърбия, България, Гърция, Македония, Хърватия, Босна и Херцеговина, Унгария и Косово.

И президентът на Венецуела им е фен

Наскоро самият президент на Венецуела Николас Мадуро сподели в личния си акаунт в социалните мрежи, че с интерес следи турския телевизионен сериал „Възроденият Ертугрул“, малко от който погледал, докато бил на посещение в Турция през 2017 година. Известният футболист Лионел Меси сподели в социалните мрежи, че децата му не пропускат нито един епизод от поредицата "Черни пари и любов".

Очаква се приходите от износа на сериали да донесе за турската хазна над 1 милиард долара през 2023 г.

Турция е една от петте страни, които е и сред лидери по отношение на своите продукти в интернет платформи, заедно с Великобритания, САЩ, Франция и Германия. Политиката за едновременно показване на телевизионни сериали в YouTube, Netflix и Puhu TV привлича младежката аудитория.

Интернет платформата на Netflix, която е със 150 милиона абонати и оперира в 190 страни, също не остана безразлична към турските телевизионни продукции и ръководството на платформата реши да произвежда сериали в сътрудничество с турски продуценти. Първата им съвместна продукция беше" Защитникът", в която главната роля изпълнява Чаатай Улусой. За участие в следващата се водят преговори с Берен Саат и Мехмет Гюнсюр.

Кои серии ще станат лидери по продажбите през 2019 г., ще разберем едва след година, когато ще бъдат обявени окончателните резултати.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Сериали