Турция започва да прави електромобили

Ердоган иска да превърне страната в глобален автогигант

Много коли се сглобяват в Турция, но всички те са от чужди марки. Всяка година в югозападната ни съседка излизат над един милион леки превозни средства от заводи на Fiat, Renault, Hyundai, Toyota и Ford. През 2022-а обаче ще се появи първият изцяло турски автомобил. Лично президентът Реджеп Ердоган участва в представянето на проекта, който е възложен на консорциума TOGG.

С инвестиция в размер на 3,3 милиарда евро и със солидна финансова подкрепа от държавата ще бъде изграден завод в Бурса с 4000 нови работни места. Там годишно ще се произвеждат до 175 000 коли от бъдещата турска марка, чието име още не е оповестено. Правителството се ангажира да закупува 30 000 превозни средства до края на 2035 г. Самият Ердоган направи поръчката за първия автомобил. Президентът заяви, че иска да направи Турция глобална сила в автоиндустрията и сбъдва една стара мечта на своя народ да има собствена марка. Още от 60-те години на миналия век Турция опитва да наложи свой автомобил на пазара.

Новата марка ще стартира през 2022 г. с пет модела електромобили. Те ще изминават до 500 километра с едно зареждане, което отнема 30 минути на бърза станция и 10 часа от обикновен контакт. Турските коли ще бъдат значително по-евтини от своите конкуренти и ще предлагат най-нови технически достижения като добавена реалност за навигационната система и камери вместо странични огледала. Първите показани прототипи представляват компактни SUV модели с модерен дизайн и прецизна изработка, а в пътническата кабина се открояват големи цветни екрани и премиум материали.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Автомобили