Турция затвори границата с Иран заради коронавируса

Турция е затворила границата си с Иран като превантивна мярка срещу смъртоносната епидемия от коронавирус, малко след като иранските представители обявиха, че в страната са починали осем души, пише турското англоезично издание Daily Sabah

Граничният пункт „Капъкьой“ в източната провинция Ван и „Есендере“ в провинция Хакари бяха затворени за посетители от Иран, съобщиха източници в неделя.

Иран стана първата страна в Близкия изток с потвърдени случаи на коронавирусна инфекция, като здравното министерство обяви, че досега са заразени 43 души.

Властите във Ван, популярна дестинация за иранските туристи в източна Турция, в четвъртък инсталираха термични камери на граничния пункт „Капъкьой“, докато граничните служители, които контактуват с посетителите, получиха заповед да носят предпазни средства. Мерките дойдоха на фона на наплив на ирански туристи към Ван, който споделя най-дългата граница на Турция с Иран, преди празника Новруз през следващия месец.

Анкара предприе сериозни предпазни мерки и успешно евакуира своите граждани от китайския град Ухан, епицентъра на смъртоносния вирус, при който починаха над 2444 души само в Китай.

Наскоро правителството на Ирак, водено от премиера Адел Абдул Махди, също обяви, че са забранили всички влизания от Иран заради опасения относно разпространението на вируса.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа