Турция иска данни за Фетхуллах Гюлен от чужди спецслужби

Турция е поискала сведения от германското разузнаване, свързани с последователи на ислямисткия проповедник Фетхуллах Гюлен, съобщава БТВ. Министърът на правосъдието от своя страна обвини ЦРУ, че не споделя информацията, която има за живеещия в Пенсилвания проповедник.

В интервю за Хюриет министър Бекир Боздаг заяви, че ЦРУ знае всичко и дори пулса на Фетхуллах Гюлен.

Днес стана известно, че през следващата седмица делегация на министерството на правосъдието ще отпътува за Турция, за да се запознае с обвиненията срещу проповедника.

Турските власти вече изпратиха на Съединените щати 85 кашона с изобличителни документи. Прокуратура му повдигна обвинения с искане за две доживотни присъди и още 1900 години по други обвинения.

На среща с представители на чуждестранни медии премиерът Бинали Йълдъръм заяви още, че Анкара ще търси по-активна роля в за намиране на изход от кризата в Сирия и че повече няма да има примирие с Кюрдската работническа партия, с която води истинска война в Анадола.

Заради предполагаеми връзки с ПКК и работата й в кюрдски вестник е била арестувана известната писателка Аслъ Ердоган, носител на много международни награди.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят