Турция и Израел си размениха остри нападки

Турция и Израел си размениха остри нападки, предава АФП. Турция в неделя осъди израелската "незаконна окупация" на палестинска територия, след като израелският премиер обвини Турция в "кланета" срещу кюрди в нова война на думи между двете страни.

Отношенията между Турция и Израел са напрегнати по многобройни въпроси, включително спорния закон, приет от израелския парламент през юли, който определи страната като национална държава на еврейския народ.

Израелският лидер Бенямин Нетаняху заяви, че президентът Реджеп Тайип Ердоган "не трябва да поучава Израел", след като турският лидер говори пред млади симпатизанти в събота: "Не бийте врага, който сте свалили на земята, не сте евреи в Израел!“

Нетаняху от своя страна заяви, че Ердоган е "окупатор на северния Кипър, а армията му убива жени и деца в кюрдски села, в Турция и извън нея" също в събота.

Говорителят на Ердоган и главен съветник Ибрахим Калън критикува Нетаняху, като каза, че "трябва да се сложи край на незаконната окупация на палестинските земи и на бруталното потискане на палестинския народ", вместо да "моли президента Ердоган да не говори истината".

Калън добави в социалната мрежа“Туитър“ в неделя: „Обидите към Ердоган или използването на кюрдите като политически залог няма да го спаси от вътрешните проблеми“.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа