Турция и Катар подписаха споразумения за обмяна на валута

Централните банки на Катар и Турция подписаха споразумение за предоставяне на ликвидност и подкрепа за финансова стабилност, съобщиха от Централната банка на Катар, няколко дни, след като Доха обеща да подкрепи Анкара, пише Daily Sabah.

Споразумението ще установи двустранна линия за обмяна на валута, се казва в съобщението на Катарската централна банка, публикувано на уебсайта й.

Емирът на Катар шейх Тамим бин Хамад ал Тани посети Анкара в сряда в публична демонстрация на подкрепа за Турция, като обеща да отдели 15 млрд. долара за директни инвестиции в страната, която в момента преживява криза в отношенията си със САЩ.

Отношенията между Анкара и Вашингтон деградираха сериозно през миналата седмица, след като САЩ наложиха санкции на вътрешния и правосъдния министър на Турция, които отказаха да освободят американския пастор Андрю Брънсън, обвинен във връзки с терористични организации в страната. В допълнение към това, американският президент Доналд Тръмп увеличи митата върху турската стомана и алуминий. В отговор Турция увеличи тарифите върху редица американски стоки, включително алкохолни продукти, тютюн и автомобили, припомня изданието.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа